Има ли смисъл да се ремонтират стари устройства?

Има ли смисъл да се ремонтират стари устройства?

В ерата на бързо развиващите се технологии се изправяме пред постоянни дилеми: дали да запазим нашите стари устройства или да закупим нови? Този въпрос е особено актуален, когато става въпрос за лаптопи и телефони. Дали един стар лаптоп или телефон все още има стойност, или е по-добре да ги ъпгрейднем с нови модели? Да разгледаме този въпрос по-подробно.

Лаптопи

В повечето случаи, сравнително стари лаптопи могат да се подобрят чрез инсталация на SSD и почистване

  • Почистване: Ако ситуацията позволява се деинсталират проблематични софтуери / вируси и компютъра се забързва между 10%-20%. 

  • Преинсталация: В този вариант се изтрива операционната система и се инсталира от нулата. Това позволява на операционната система да е оптимално “чиста” и скоростта може да се подобри значително.

  • Инсталиране на друг твърд диск: Един от по-ефективните подходи е инсталация на SSD (Solid State Drive) диск, който използва различна и много по-бърза технология. Това забързва значително компютърната система.

Избора на тези опции зависи от няколко параметъра на устройството, като главните са батерия / процесор / дъно. След преглед се предценява коя е най-адекватната и смислената от ценова гледна точка. 

Фокуса винаги трябва да бъде към съотношението цена / качество. Като пример:
Опция А е -> лаптоп на 6 години, който втора ръка би струвал 500лв и изисква 300лв за смяна на диск и инсталиране на операционна система.
Опция Б е -> нов лаптоп с малко по-слаби параметри, но нова батерия и двугодишна гаранция за 800лв.
Избор: В повечето случаи ние ще изберем опция Б, тъй като е по-оптимален вариант. 

* във всички варианти информацията се записва на външен носител и след това се прехвърля на устройството.

Не предприемайте излишни рискове когато става върпос за електричество. При подозрение за риск за авария – моля веднага да се свържете с необходимия специалист.

Мобилни устройства

В повечето случаи телефоните могат да се оптимизират, но често закупуването на нов телефон е по-смислено.

  • Почистване: Както при всяко устройство брой приложения забавя продуктивността на един телефон. Решението тук е да се изчистят ненужните приложения. 

  • Преинсталиране: Този подход винаги повишава бързината на един телефон, но често операционната система е прекалено голяма за паметта и бързо се връщаме на отправната точка. 

  • Смяна на батерия: Повечето телефони имат литиево-йонна батерия. Този тип батерия имат около 1,000 цикъла на зареждане или около 3 години в най-добрия случай адекватен живот (много зависи от начина на употреба) . В този вариант – сменяме батерията когато е възможно.