Skip to main content

Книгите, най-голямото ни богатство

Влияние - Неустоимото привличане на ирационалното поведение

Ори Брейфман и Ром Брейфман

Какво би получил перфектния читател?

Тази книга е перфектна за хора, които се интересуват как работи психиката на останалите и причините зад нерационалните решения. Тя е базирана на много световни изследвани и би дала на всеки човек едно по-добро разбиране за хората и тяхния начин на поведение.
„Като дългогодишен студент на взимането на финансови решения, намерих прозренията в книгата за изключително очарователни. След като започнах да чета, не можех да спра – и подозирам, че Брафманс може да ви каже точно защо.“

Сали Кравчек – изпълнителен директор на Сити Глоални Финанси

„Брилятна“

Клаус Шуаб – председател на Световния икономически форум

Резенция

 • Защо е толкова трудно да продадеш падащи акции или да прекратиш обречена връзка?
 • Защо се вслушваме в съвети само защото идват от някой „важен“?
 • Защо е по-вероятно да се влюбим, когато има опасност?

В Sway, известният организационен мислител Ори Брафман и неговият брат, психологът Ром Брафман, отговарят на всички тези и много други въпроси. Опирайки се на авангардни изследвания от областта на социалната психология, поведенческата икономика и организационното поведение, Sway разкрива динамични сили, които влияят на всеки аспект от нашия личен и бизнес живот, включително неприязънта към загуба (склонността ни да правим много усилия, за да избегнем възприеманите загуби ), пристрастието на диагнозата (неспособността ни да преоценим първоначалната си диагноза на човек или ситуация) и „ефекта на хамелеона“ (склонността ни да приемаме характеристики, които са ни произволно приписани).

Суей ни запознава с професора от Harvard Business School, който накара студентите си да платят 204 долара за сметка от 20 долара, ръководителя на отдела за безопасност на авиокомпаниите, чието незачитане на годините му на обучение доведе до трансформацията на цяла индустрия, и футболния треньор, който обърна конвенционалната стратегия на главата си, за да изведе отбора си до победа. Освен това научаваме проклятието на драфта в НБА, откриваме защо интервютата са ужасен начин за оценка на бъдещото представяне на работата и влизаме в сесия с Върховния съд, за да видим как най-могъщите съдии в света избягват опасностите от груповата динамика. От време на време се появява книга, която не само предизвиква нашите възгледи за света, но променя начина, по който мислим. В Sway Ори и Ром Брафман не само разкриват рационални обяснения за голямо разнообразие от ирационални поведения, но също така насочват читателите към начини да не се поддават на тяхното привличане.

Извадки от книгата

„Компании като Авис и Херц, изправени пред предизвикателството да продадат продукт, който е безполезен и надценен, са капитализирали този мощен ефект. Когато наемаме коли, нашите кредитни карти – да не говорим за нашата собствена кола застраховка – автоматично ни покриват, ако нещо не е наред с превозното средство. Но компаниите за наем наемат допълнително покритие, което не само е излишно, но ще струва огромно количество от $ 5,000 на годишна база. Но … продавачът пита дали бихме искали да купим загуба на щети отказ.
Когато чуем тези думи, умовете ни започват да се проявяват: Какво ще стане, ако имам лош късмет и в крайна сметка ще остана в развалина? Ами ако, по някаква причина, кредитната ми карта няма да ме покрие в края на краищата?

Цитати

„Да имаме дългосрочен план – и да не го отхвърляме – е ключът към справянето със страха ни от загуба.“

„Когато обаче „Кой иска да стане милионер“ беше представен в Русия, продуцентският екип забеляза, че публиката там често дава грешен отговор – и то не само на объркани души като Анри. Руската публика не дискриминира – те умишлено заблудиха както умните, така и по-малко умните състезатели.“

Богат татко - беден татко

Робърт Кийосаки

Какво би получил перфектния читател?

Тази книга е един от най-лесните начини да научим разликата между активи и пасиви. Тя е изпълнена с кратки и точни съвети, които са в полза на всеки човек, който ги прочете.
„Богат татко, беден татко е отправна точка за всеки, който търси
поемат контрол върху финансовото си бъдеще.“

Вестник САЩ Днес

„Една от най-добрите книги написани за лични финанси“
Уолстрийт джърнъл

Резенция

 • Богат татко, беден татко…
 • Разрушава мита, че трябва да печелите високи доходи, за да станете богати
 • Предизвиква убеждението, че къщата ви е актив
 • Показва на родителите защо не могат да разчитат на училищната система да учи децата си
  относно парите
 • Дефинира веднъж завинаги актив и пасив
 • Учи ви на какво да научите децата си относно парите за тяхното бъдещо финансово състояние
  успех

Изминаха почти 25 години, откакто Rich Dad Poor Dad на Робърт Кийосаки за първи път предизвика вълни в арената на личните финанси.
Оттогава тя се превърна в №1 книга за личните финанси на всички времена… преведена на десетки езици и продадена по целия свят.

Rich Dad Poor Dad е историята на Робърт за израстването му с двама бащи – неговия истински баща и бащата на най-добрия му приятел, неговия богат баща – и начините, по които двамата мъже са оформили мислите му за парите и инвестирането. Книгата развенчава мита, че трябва да печелите високи доходи, за да сте богати, и обяснява разликата между това да работите за пари и парите ви да работят за вас.

20 години… 20/20 Поглед назад
В 20-ото юбилейно издание на тази класика Робърт предлага актуализация на това, което видяхме през последните 20 години, свързано с парите, инвестирането и глобалната икономика. Страничните ленти в цялата книга ще отведат читателите „бързо напред“ – от 1997 г. до днес – докато Робърт оценява как принципите, преподавани от неговия богат баща, са издържали изпитанието на времето.

В много отношения посланията на „Богат татко, беден татко“, послания, които бяха критикувани и оспорвани преди две десетилетия, са по-смислени, уместни и важни днес, отколкото преди 20 години.

Както винаги, читателите могат да очакват, че Робърт ще бъде откровен, проницателен и ще продължи да разтърсва повече от няколко лодки в своята ретроспекция.

Ще има ли малко изненади. Разчитай на това.

Извадки от книгата

„Средно милионерите имат поне седем източника на доходи. Докато извличането на повече сок от един източник може да не е лесна задача, по-лесният начин да получите повече сок е чрез увеличаване на броя на източниците. Източници на доходи, различни от вашата редовна заплата, могат да включват доходи от взаимни фондове, работа на свободна практика и други подобни.“

„Докато средната класа винаги се стреми и работи изключително усилено, за да „спечели“ пари, богатите карат всяко пени да работи за тях. Докато средната класа обикновено работи по девет часа на ден, пет дни в седмицата, за да спечели номинална заплата, само за да я пропилее по-късно за „задължения“. В същото време богатите гарантират, че всяка стотинка, която притежават, е инвестирана достатъчно добре, за да извлече възвръщаемост за тяхното състояние – инвестициите не се ограничават само до финансови продукти; инвестирането на сума за надграждане на знания също е разумна инвестиция.“

Цитати

„Най-мощният актив, който всички имаме, е нашият ум. Ако се обучи добре, може да създаде огромно богатство.“

„Има разлика между това да си беден и да си разорен. Счупването е временно. Бедният е вечен.”

„Основната разлика между богатия и бедния човек е как управляват страха.”

„В днешния бързо променящ се свят хората, които не поемат риск, са поемащите риск.“

„Уменията те правят богат, не теориите.“

„Колкото повече рискувам да бъда отхвърлен, толкова по-добри са шансовете ми да бъда приет.“