Велико Търново – Мариана – Дари Време

Велико Търново – Мариана

Историята за децата на Мариана е изключително интересна. Ще започнем с няколко нейни думи:

“В началото се чудех дали средата оказва голямо влияние, или по-скоро произходът или генът.

Установих, че средата формира. Ако е добра и сигурна, децата имат възможност да се развиват. Да мислят не само за оцеляване, а да искат да станат нещо повече, да имат стремежи, мечти. Аз просто съм им осигурила време това да се случи.”

"Хляб, сол и вода"

Още 29-годишна Мариана се превърна във втора майка за част от бившите си ученици от основното училище с пансион в дряновското село Гостилица, което бе закрито през 2014 г. Тя подслонява 11 момчета и момичета в нейния двустаен апартамент с три кучета. В този апартамент цари подреденост, любов и щастие. След като посетихме Мариана, не можехме да спред да обсъждаме колко добре бяха възпитани всички и колко бяха усмихнати.

Можем да се върнем на старата, но най-вярна идея – “Когато подхождаме с любов и подкрепа – резултатите са непредвидимо добри”.


Във Велико Търново направихме четири неща. Първото нещо, беше нашата програма “Една крачка напред”, в която дадохме добри пособи на младежите за следващите няколко години. Второто нещо, което направихме бе да им помогнем с разработването на бизнес план за една тяхна мечта наречена “Хляб, сол и вода”, но за нея се надявам те сами да се похвалят. Третото нещо, което имахме възможност да направим бе да съживим един от лаптопите, тъй като по време на онлайн обучението видяхме проблематики от гледна точка на скорост. Закупили сме компонентите и скоро ще съживим още два от тяхните лаптопи. Четвъртото нещо зарадва всички много. Прекрасната Моника закупи коледни подаръци за всеки един един като успя наистина да вземе подаръци, които да се харесат на всеки един.

Не можем да ви опишем колко са страхотни всички там и какво е постигнала Мариана. Смятаме, че една бяла лястовица е прекалено малко за нея. Тя е човек, който винаги помага на хората около себе си без да отчита какво и коства на нея. Това е черта на един наистина добър човек и ние се надяваме да има още много хора като нея.