“Една крачка напред” за децата на Мариана - 100% Кауза

“Една крачка напред” за децата на Мариана

“В началото се чудех дали средата оказва голямо влияние, или по-скоро произходът и генът.

Установих, че средата формира. Ако е добра и сигурна, децата имат възможност да се развиват. Да мислят не само за оцеляване, а да искат да станат нещо повече, да имат стремежи, мечти. Аз просто съм им осигурила време това да се случи.”

Това са думи на Мариана, чиято история, а както и тази на нейните деца, е изключително интересна. 

"Хляб, сол и вода"

Още 29-годишна Мариана се превръща във втора майка за част от бившите си ученици от основното училище с пансион в дряновското село Гостилица, което бе закрито през 2014 г. Тя подслонява 11 момчета и момичета в своя двустаен апартамент, където живее с три кучета. В този апартамент цари подреденост, любов и щастие. След като Мариана се свърза с нас, ние успяхме да я посетим и не можехме да спрем да обсъждаме колко добре бяха възпитани всички и колко бяха усмихнати.

Можем да се върнем на старата, но най-вярна идея – “Когато подхождаме с любов и подкрепа – резултатите са непредвидимо добри”.

Във Велико Търново направихме четири неща. Първото нещо беше да проведем нашата програма “Една крачка напред”, в която дадохме добри пособи на младежите за следващите няколко години. Второто нещо, което направихме бе да им помогнем с разработването на бизнес план за една тяхна мечта, наречена “Хляб, сол и вода”, но за нея се надяваме те сами да се похвалят. Третото нещо, което имахме възможност да направим бе да съживим един от лаптопите, тъй като по време на онлайн обучението видяхме проблематики от гледна точка на скорост. Закупили сме компонентите и скоро ще съживим още два от тяхните лаптопи. Четвъртото нещо зарадва всички – прекрасната Моника от приятелите на Дари Време,  закупи коледни подаръци за всеки един един като успя наистина да вземе подаръци, които да се харесат на всички.

Не можем да ви опишем колко мили са всички там и какво е постигнала Мариана. Смятаме, че една бяла лястовица е прекалено малко за нея. Тя е човек, който винаги помага на хората около себе си, без да отчита какво и струва. Това е черта на един наистина добър човек и ние се надяваме да има още много хора като нея.